header.png

Echografie

Echografie binnen de fysiotherapie is een specialisme dat word gebruikt als aanvullend onderzoek voor klachten bij het bewegen. Dit kan komen als gevolg van ouderdom, sporten of een ongeluk. Daar waar de  fysiotherapeutische testen van het bewegingsapparaat niet genoeg informatie, signalen of alarmbellen over de klacht of het herstel aangeven en de fysiotherapeut zijn vermoedens wil bevestigen, is echografie een accurate en efficiënte manier van aanvullende diagnose. Hierdoor kan er een behandelplan op maat worden gemaakt of ervoor worden gekozen worden om via de huisarts naar een specialist door verwezen te worden. Daarnaast kan het als momentopname gebruikt worden, om bv na een aantal weken te beoordelen of de weefselschade al is afgenomen en de behandeling effect heeft. De kosten van een echografie vallen onder de vergoeding van fysiotherapie.

Gebieden die in aanmerking komen voor echografie zijn:

  • Schouder
  • Knie
  • Hand/pols
  • Voet/enkel/hiel
  • Elleboog
  • Heup

Wat is echografie bij Fysiofit Vught?

Echografie is dus een diagnose middel en geen behandeling op zich. De echo vind aanvullend plaats op een apart intakegesprek en lichamelijk onderzoek dat eerder heeft plaatsgevonden en duurt maximaal een uur.  De fysiotherapeuten met gecertificeerde specialisatie echografie zijn Peter Crijns en Nicole Baars

Tijdens een echografie worden via geluidsgolven weefsels, zoals pezen, spieren, botten, vocht, meniscus, slijmbeurzen en banden in beeld gebracht om de oorzaak van de klachten te achterhalen. Er wordt een scanner (transducer) over de huid bewogen met speciale gel ertussen.  Dit onderzoek is ongevaarlijk en pijnloos. Via een scherm zijn de beelden direct te zien en te beoordelen. Wij richten ons onderzoek niet alleen op de pijnplek maar op het gehele betrokken gewricht. Hierdoor krijgen we beter inzicht in wat de klacht echt veroorzaakt en wat b.v. compensatie pijn is.  Het aangedane gewricht wordt ook dynamisch onderzocht zodat er goed in beeld kan worden gebracht wat er nu precies in het gewricht gebeurt bij de pijnlijke beweging.

De patiënt kan meekijken, krijgt uitleg en direct de uitslag. De gevonden bevindingen worden binnen Fysiofit besproken met de behandelende fysiotherapeut. Door deze bevindingen te combineren met het eerder gehouden gesprek en de bevindingen uit het fysiotherapeutisch onderzoek, kan er een behandelplan op maat gemaakt worden om de klacht zo efficiënt mogelijk te behandelen of dat er aanvullende specialistische hulp nodig is.

Wilt u meer informatie, dan kunt u contact opnemen met de praktijk (073 6570050) of een e-mail sturen naar info@fysiofitvught.nl

644A6375

Nieuws

Nieuw! Yoga op zaterdag

Leden voor leden Actie

Twitter